Konservatiiviblogi

Konservatiivisia kirjoituksia liberaalista maailmasta

Presidentinvaalista

Tulee vähän myöhään kirjoitusta presidentinvaalista tällä kertaa, mutta ehkä sen voi kestää. Olen aina tehnyt pienen arvauksen tulevien vaalien tuloksesta, ja niin teen tälläkin kerralla. Tällä kertaa heitän seuraavaa:

1) Alexander Stubb: 24 %
Stubbilla on ollut hämmentävän suuri kannatus, johon en ole vieläkään keksinyt syytä. Stubb sanoo mainoksessaan, että hänelle Suomi on kaikki, joka osuvasti tarkoittaa ainakin joillakin murteilla, että Suomi on lopussa.
2) Pekka Haavisto: 22 %
Haavisto päässee toiselle kierrokselle juuri ja juuri. Haavisto saa vihreiden äänten lisäksi taktisia äänestäjiä sosialidemokraateilta ja vasemmistoliitolta sekä ehkä jopa keskustalta.
3) Jussi Halla-aho: 20 %
Halla-aho saa toki kaikki perussuomalaiset uurnille, kun heidän "Mestarinsa" voisi nousta presidentiksi. Vaikka arvelen Mestari-nimityksen olevan sarkastinen, näen sen olevan tässä tapauksessa melko osuva. Kaikki perussuomalaiset haluavat perussuomalaisen presidentin, erityisesti, jos ehdolla on Halla-aho. Halla-aho ei kuitenkaan saane keskustasta/kokoomuksesta riittävästi ääniä toiselle kierrokselle. Voin olla toki väärässä, sillä niissäkin puolueissa on paljon konservatiiveja.
4) Olli Rehn: 16 %
Uskon Rehnin kasvattavan kannatustaan suuresti vaalipäivänä, mutta toiselle kierrokselle hän ei pääse. Rehnistä olisi tullut oikein hyvä kansaa yhdistävä mies presidentiksi, mutta kannatus ei riitä.
5) Li Andersson: 6 %
Andersson menettänee taktisia ääniä Haavistolle näissä vaaleissa, kun vihervasemmisto haluaa varmistaa "pahan fasistisen" Halla-ahon nousun toiselle kierrokselle.
6) Jutta Urpilainen: 5 %
Urpilainenkin menettää äänestäjiään Haavistolle. Monella ei ole edes oikein kunnollista syytä äänestää Urpilaista.
7) Mika Aaltola: 3 %
Aaltolaa käy vähän sääliksi, kun joskus oli oikein mahdollista, että hänestä tulisi seuraava presidentti. Aaltolan kannatus oli viittätoistakin prosenttia jossain vaiheessa. Nyt Aaltolan mahdollisuudet presidentiksi on nolla.
8) Sari Essayah: 3 %
Essayah saanee oman puolueensa kannattajat äänestämään häntä, siinä ei liene mitään sen kummempaa.
9) Hjallis Harkimo: 1 %
Harkimo menettänee äänestäjiä Stubbille ja Halla-aholle sekä ehkä Rehnille. Harkimon tavoitteena lienee vain pitää puoluettaan esillä näissä vaaleissa eikä oikeasti nousta presidentiksi.

Toinen kierros

1) Stubb-Haavisto: Stubb voittanee oikeiston ja joidenkin keskustaliberaalien äänillä Haaviston noin 60-40. Stubb saanee ääniä myös perussuomalaisilta.
2) Stubb-Halla-aho: Halla-aho saanee ainoastaan oman puolueensa äänet ja kristillisdemokraattien äänet: vasemmisto äänestää Halla-ahoa vastaan ja oikeisto äänestää Stubbia, koska se on oikeistolle mieleinen. Stubb voittanee noin 75-25.

Ensimmäisellä kierroksella Anderssonin ja Urpilaisen kannattajia menee Haaviston taakse ja kireän kilpailun vuoksi Halla-aho saa kannattajansa uurnille. Voi olla, että vihervasemmiston taktisen äänestämisen myötä sekä Halla-aho että Haavisto menevät Stubbin ohi toiselle kierrokselle, ja silloin Halla-aholla on mahdollisuus nousta tasavallan presidentiksi ja näin taktikointi kääntyy taktikoijia vastaan. (Älä siis taktikoi.) En kuitenkaan itse usko tähän, koska Stubbin kannatus vaikuttaa olevan hyvin vahvaa, joka on kyllä ihme.

3) Halla-aho-Haavisto: Jos Halla-aho saa oikeiston puolelleen ja sen lisäksi keskusta-/vasemmistokonservatiiveja, voi olla, että Halla-aho täpärästi jopa voittaa. Muuten veikkaan, että Haavisto voittaa noin 60-40. Mielipidemittauksetkin puoltavat tätä arvausta, ja jos se toteutuu, se ei ole Halla-aholle paha luku, sillä Haavisto sai vähemmän ääniä Niinistöä vastaan 2. kierroksella vuonna 2012.

Muita mahdollisuuksia toiselle kierrokselle ei liene.

Uskon kuitenkin, että tasavallan kolmastoista presidentti on Alexander Stubb.

<< Takaisin pääsivulle