Konservatiivisia kirjoituksia liberaalista maailmasta
Yle teki hiljattain puoluekannatusmittauksen, jonka se tekee joka kuukauden alussa. Haluan nyt puhua näistä tuloksista ja siitä, miten se vaikuttaa tuleviin vaaleihin ja myös siitä, miten Liike Nyt olisi saanut kolme kansanedustajaa, jos olisi saanut oikeissa vaalipiireissä 1 100 ääntä enemmän.
Tulokset voi muuttua selvästi ennen vaaleja. Viimeksi vuonna 2017 mielipidemittauksessa marraskuussa tulokset oli seuraavat:
Näistä ei voinut päätellä vielä sitä selvää Keskustan laskua, SDP:n voittoa tai ainakaan Perussuomalaisten yhden paikan vaalivoittoa. Gallupit eivät vielä kerro välttämättä mitään tulevista vuoden 2023 eduskuntavaaleista. Ne kyllä saattaa kertoa tammikuun aluevaaleista, mutta ei eduskuntavaaleista.
Kokoomus on kärjessä 20,9 prosentin kannatuksella. Jos tällä tuloksella mentäisiin loppuun asti, Orposta tulee pääministeri ja hallitus saattaisi muodostua Kokoomuksesta, Keskustasta ja Perussuomalaisista. Tämä hallitus taas tulisi tekemään samankaltaisia leikkauksia kuin Sipilän hallitus. Se ei ainakaan kevennä maahanmuuttopolitiikkaa. Hallitus voisi laittaa talouden kuntoon, jota nykyinen Marinin hallitus ei tunnu tekevän.
Seuraavana on 18,1 prosentin kannattama SDP. Vaikka gallupissa oli 1,2 prosentin lasku edellisestä gallupista, olisi tämä edelleen SDP:lle vaalivoitto. Puolue ei varmaankaan kuitenkaan pääsisi Kokoomuksen hallitukseen vaan se joutuu oppositioon näillä gallupluvuilla. Jos SDP jatkaa pudotustaan, aluevaaleissa puolueen kannatus on ehkä noin 17%. Kannatus kyllä nousee eduskuntavaaleihin mennessä jossain kohdassa varmasti, mutta ei välttämättä aluevaaleihin mennessä. Näillä näkymin SDP jää sijalle 2 tai 3 aluevaaleissa.
Perussuomalaisia kannattaa 17,9% väestöstä, ja heidän tulos on suunnilleen sama kuin viimeksi. Tämä olisi suunnilleen sama tulos kuin vuonna 2019. Jos tällä tuloksella mennään eduskuntavaaleihin, Perussuomalaisilla on mahdollisuus hallitusyhteistyöhön Kokoomuksen kanssa. Se ei saisi kaikkia kannattamiaan asioita läpi hallituksessa, mutta se voisi tiukentaa hieman maahanmuuttopolitiikkaa, jota Marinin hallitus haluaa keventää. Jos Kokoomus ei ole siihen valmis, Kok-PS-Kesk-hallitusta ei ehkä synny.
Keskustalla on vain noin 11,9 prosentin kannatus, ja se on laskenut 0,7 prosentilla viime mittauksesta. Keskustalla on ehkä mahdollisuus hallitukseen, vaikka nykyinen tulos tarkoittaisi parin prosenttiyksikön vaalitappiota ja paikkamäärän jäämistä alle kolmenkymmenen. Silti Kok-PS-Kesk-hallituksella olisi niukka enemmistö. Tällä hetkellä Keskusta on kuitenkin vääränlaisessa vasemmistoliberaalissa hallituksessa porvarihallituksen sijaan.
Vihreät ovat aivan kiinni Keskustassa, 11,4%. Kannatus nousi prosenttiyksiköllä, mutta viime vaaleihin verrattuna olisi pudotusta 0,1 prosenttiyksikköä. Vihreät eivät mene Kok-PS-Kesk-hallitukseen mukaan, eikä Kok-PS-Kesk-hallitus ottaisi ikinä Vihreitä mukaan, vaikka punavihreät olisivat saaneet parin prosenttiyksikön vaalivoitonkin.
Vasemmistoliitto, toinen punavihreä puolue, on mittauksessa kuudenneksi suosituin 8,6 prosentillaan. Kannatus ei ole liikkunut mihinkään. Eduskuntavaaleihin olisi 0,4 prosenttiyksikön voitto. Vasemmistoliitto on niin Vihreiden kaltainen, että se mahtuisi Kok-PS-Kesk-hallitukseen yhtä hyvin kuin Vihreät. SDP on ajautumassa samankaltaiseen tilanteeseen.
RKP:n kannatus on aina ollut aika tasainen, nyt 5,2%, 1,1 prosenttiyksikön nousu. Nousu tuskin kertoo kuitenkaan mitään RKP:n tulevasta kaikkien päät räjäyttävästä ja veret seisauttavasta vaalivoitosta, suurjytkystä, vaan se on enemmänkin vain tilapäinen kannatuksen nousu, joka tasaantuu ensi kyselyssä. RKP saattaa päästäkin hallitukseen, sillä se mahtuu melkein kaikkiin hallituksiin, paitsi viime Kok-PS-Kesk-hallitukseen.
Kristillisdemokraatit on vähän samankaltainen kuin RKP: tasainen 2,6%, laskua 0,6%. Taitaa olla taas samankaltainen notkahdus, ja ensi kyselyssä kannatus on taas hieman yli 3%. Tämä puolue ehkä pääsisi Kok-PS-Kesk-hallitukseen, jos hallituksella olisi vain niukka enemmistö.
Liike Nyt on erittäin pieni puolue, 1,7%, ei muutosta. Se tuskin pääsee hallitukseen, jos tulos on tämä. Viime vaaleissa tulos oli 2,3%, jolla saatiin yksi paikka eduskuntaan. Yksi edellytys on se, että puolue saisi edes sen yhden paikan. Viimeksi Uudenmaan vaalipiirissä vertausluvun tuli olla puolueen suosituimmalla ehdokkaalla 12 694, jotta yksi ehdokas pääsi läpi. Se tarkoittaa sitä, että puolueen pitää kerätä siinä vaalipiirissä 12 694 ääntä läpipääsyyn. Harkimo itse sai 12 963 ääntä ja koko puolue sai 24 778 ääntä. Puolue ei siis saa menettää liikaa ääniä. Lisäksi, jos puolue olisi saanut noin 600 ääntä enemmän, puolueella olisi kaksi kansanedustajaa Uudeltamaalta. Helsingissä sama luku oli noin 500. Pirkanmaalla mennään jo yli 5 500 ääneen. Jos puolue olisi siis saanut oikeista vaalipiireistä noin 1,6% enemmän ääniä kuin mitä se sai, olisi puolueella kolme kansanedustajaa. (Huomaa, että 1,6 prosenttia on 1 100 ääntä, ei 1,6 prosenttia kaikista annetuista äänistä.) Puolueen pitää siis saada omat äänestäjät äänestämään.
<< Takaisin pääsivulle