Konservatiivisia kirjoituksia liberaalista maailmasta
Aluevaalien ennakkoäänestys on nyt käynnissä, ja äänestysprosentti on vasta 16,3 prosenttia, joka ei ole hyvä lukema, varsinkin, kun vuonna 2019 yli puolet äänesti ennakkoon. Se tarkoittaa sitä, että äänestysprosentti voi jäädä noin kolmeenkymmeneen pahimmassa tapauksessa. Tämä olisi huonoksi myös esimerkiksi perussuomalaisille, joiden äänimäärä voi tippua, kun he eivät saa äänestäjiänsä uurnille. Joillakin muilla puolueilla tätä ongelmaa ei ole.
Ylen viimeisin aluevaalikannatuskysely on joulukuulta 2020. Tulokset ovat alla, sulkeissa muutamaa päivää myöhemmin tehty eduskuntavaalikysely. Siinä puolueiden kannatukset olivat:
SDP 18,9%. (18,9%)
Perussuomalaiset 17,6%. (18,3%)
Keskusta 15,3%. (12,5%)
Vasemmistoliito 8,1%. (8,0%)
Vihreät 7,6%. (10,0%)
RKP 3,9%. (3,8%)
Kristillisdemokraatit 3,0%. (3,2%)
Liike Nyt 2,0%. (2,1%)
Muut 1,8%. (2,6%)
Aluevaaleissa ei ole mukana Helsinkiä, joka painaa Vihreiden kannatusta alaspäin ja nostaa Keskustan kannatusta. Kokoomuksenkin kannatus on Helsingissä hyvä, mutta se ei kärsinyt, koska valtakunnallinen kannatus, 20,6%, ei ole kaukana Helsingin kuntavaalikannatuksesta 2021, 25,6%. Vihreiden valtakunnallinen kannatus, 10%, taas on selvästi matalampi kuin Helsingin kuntavaalikannatus 2021, 19,8%. Yllättävää aluevaalikannatusmittauksessa oli RKP:n sama tulos, vaikka sen Helsingin kannatus oli 6,5 prosenttia, joka on merkittävä ero.
Muita vaikuttavia tekijöitä vaaleissa saattoi olla Ohisalon korvaaminen Suomelalla, sillä Suomela ei ole kovinkaan paljoa kansan suosiossa verrattuna Ohisaloon, vaikkei hänkään ole suosittu. (Ohisalon kannatus oli selvästi alle yhdeksän prosenttia, ja Suomela ei ole ainakaan Redditin r/Suomen suosiossa tämän keskustelun perusteella.)
Aluevaaleja voi verrata tietyllä tavalla kuntavaaleihin: niissä päätetään paikallisista asioista. Kuntavaaleissahan Keskusta saa aina monta paikkaa verrattuna kannatukseen, ja se tulee varmaankin toistumaan aluevaaleissa. Keskusta voitti kuntavaalit lähes 1 000 paikan erolla Kokoomukseen viimeksi, vaikka kannatus oli sekä Kokoomuksen että SDP:n takana, ja Perussuomalaiset olivat 0,4 prosenttiyksikön päässä.
Vaikka Keskustan äänisaalis on ehkä noin 15 prosentin luokkaa aluevaaleissa, he paikkamäärän mukaan tulevat voittamaan vaalit. Kokoomus on hyvällä varmuudella tulossa toiseksi. Perussuomalaiset pyrkivät kilpailemaan maaseudun äänistä Keskustan kanssa, ja he voisivat tulla kolmanneksi hyvällä tuurilla. Sitä he eivät todennäköisesti kuitenkaan saa, kun katsotaan viime kuntavaaleja: 14,5%, ennustettu 18%, vaikka 14,5% ei näkynyt mielipidemittauksissa. Tästä päätellen perussuomalaisten kannatus on ehkä Keskustan tasoa jälleen, ja he saavat todennäköisesti SDP:n jälkeen kuitenkin neljänneksi eniten paikkoja. Viimeksi toki SDP voitti Perussuomalaiset selvästi, ja paikkaero ei ollut huima, joten sijoitus on vielä auki. Viidenneksi sijoittuu Vasemmistoliitto tai Vihreät, kilpailu on tasaista. Antti Vesalan mukaan korkea äänestysprosentti voi suosia vasemmistopuolueita, joita näistä on molemmat. Marko Hamilo taas sanoo, että matala äänestysprosentti vaikuttaa perussuomalaisten kaltaisiin puolueisiin negatiivisesti, ja molemmat puolueet ovat lähellä perussuomalaisten vastakohtaa. On siis mahdotonta arvioida, kelle neljäs sija menee. Tämän jälkeen todennäköisesti tulee RKP, Kristillisdemokraatit ja mahdollisesti Liike Nyt, jos he saavat tarpeeksi ääniä. Muut puolueet tuskin saavat ainakaan kovin montaa edustajaa. Uusi puolue, VKK, tuskin saa paikkoja, koska eduskuntavaalikannatuskyselyssä puolueen kannatus oli noin 0,2%.
<< Takaisin pääsivulle