Konservatiiviblogi

Konservatiivisia kirjoituksia liberaalista maailmasta

Aluevaaleista

 Olen nyt julkaissut kaksi blogia aluevaalien tuloksiin liittyen, toisen niistä ollen nimeltään 'Tulevista aluevaaleista', joissa ennustin aluevaalien tuloksia. Käydään kannatusluvut läpi puolueittain.

Kokoomus: 21,6%, 289 paikkaa.

Kokoomus oli kannatukseltaan suurin puolue, mutta paikkamäärältään vasta toiseksi suurin Keskustan jälkeen. Kuudella alueella (Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Päijät-Häme) Kokoomus oli suurin puolue. 

Edellisestä blogistani: "...he paikkamäärän mukaan tulevat voittamaan vaalit. Kokoomus on hyvällä varmuudella tulossa toiseksi." Ennustin siis Kokoomukselle toista sijaa paikkamäärän mukaan, ja ennustus meni oikein.

SDP: 19,3%, 275 paikkaa.

SDP tuli toiseksi kannatuksessa ja kolmanneksi paikkamäärässä, joka oli odotettua. Se oli suurin neljällä hyvinvointialueella: Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Edellisessä blogissani kerroin, että "SDP:n jälkeen kuitenkin neljänneksi eniten paikkoja.", joka kertoo, että SDP saisi kolmanneksi eniten paikkoja. Se meni oikein. Muuta en tainnut pääministeripuolueesta sanoa.

Keskusta: 19,2%, 297 paikkaa.

Keskusta sai yllättävän paljon kannatusta ja suurimman paikkamäärän. Tämä oli siis selvästi kolmen suuren puolueen paluu. Keskusta on suurin puolue yhdeksällä alueella. Keskusta oli selvästi näiden vaalien voittaja, kun verrataan muihin vaaleihin (2019 ja 2021).

Tätä oli hankala ennustaa. Sanoin edellisessäni blogissani kuitenkin, että: "Vaikka Keskustan äänisaalis on ehkä noin 15 prosentin luokkaa aluevaaleissa, he paikkamäärän mukaan tulevat voittamaan vaalit." Kannatus siis meni väärin, mutta arvasin paikkamääräsijoituksen oikein. Jos Keskusta olisi saanut 15 prosentin kannatuksen, ei se kuitenkaan olisi ollut paikkamäärältään suurin.

Perussuomalaiset: 11,1%, 156 paikkaa.

Paikkamäärältään perussuomalaiset olivat suurten ja pienten välissä, ja kannatukseltaan selvemmin pienissä. Perussuomalaiset saivat yllättävän suuren tappion, vaikka se näytti jäävän vaalien alussa suuremmaksi. Tappio oli odotettavissa äänestysaktiivisuuden vuoksi, mutta ei tämänkokoista tappiota kukaan odottanut. Perussuomalaiset eivät olleet suurimpia missään maakunnassa.

Blogissani ennustin näin: "Perussuomalaiset pyrkivät kilpailemaan maaseudun äänistä Keskustan kanssa, ja he voisivat tulla kolmanneksi hyvällä tuurilla. Sitä he eivät todennäköisesti kuitenkaan saa, kun katsotaan viime kuntavaaleja: 14,5%, ennustettu 18%, vaikka 14,5% ei näkynyt mielipidemittauksissa. Tästä päätellen perussuomalaisten kannatus on ehkä Keskustan tasoa jälleen, ja he saavat todennäköisesti SDP:n jälkeen kuitenkin neljänneksi eniten paikkoja." Perussuomalaisten kannatus oli ennustettua Keskustan tasoa (15%) huonompi, mutta Perussuomalaiset saivat SDP:n jälkeen neljänneksi eniten paikkoja, joten se meni oikein. Perussuomalaisilla ei ollut hyvä tuuri, joten he eivät päässeet kolmanneksi paikkamäärässä.

Kerroin myös, että "Se tarkoittaa sitä, että äänestysprosentti voi jäädä noin kolmeenkymmeneen pahimmassa tapauksessa. Tämä olisi huonoksi myös esimerkiksi perussuomalaisille, joiden äänimäärä voi tippua, kun he eivät saa äänestäjiänsä uurnille. Joillakin muilla puolueilla tätä ongelmaa ei ole.". Perussuomalaiset kärsivät tästä huonosta äänestysaktiivisuudesta, mutta se oli kuitenkin ennustamaani (30%) suurempi (47,5%).

Vasemmistoliitto: 8%, 100 paikkaa.

Vasemmistoliitto oli suurin vaalin pienpuolueista. Se sai 8 prosentin kannatuksen ja tasan sata paikkaa. Yllättäen se meni vaaleissa Vihreiden edelle. Heillä oli myös joillain alueilla hyvä kannatus, kuten Lapissa 13,5%.

Blogissani kirjoitin, että "Viidenneksi sijoittuu Vasemmistoliitto tai Vihreät, kilpailu on tasaista.". En siis ennustanut, kumpi voittaa viidennen sijan.

Vihreät: 7,4%, 90 paikkaa.

Vihreät jäivät Vasemmistoliiton taakse viidennelle sijalle. Vihreät saivat selkeästi vaalitappion, kuten perussuomalaisetkin. Tähän vaikutti tietysti Helsingin puuttuminen vaaleista ja Suomelan oleminen Ohisalon sijaisena puolueen puheenjohtajana.

 Kuten jo sanoin, en ennustanut, meneekö Vasemmistoliitto vai Vihreät viidennelle sijalle.

Muut puolueet

RKP sai lähes viiden prosentin kannatuksen ja 77 paikkaa. Se oli suurin puolue Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla. Kristillisdemokraatit sai 4,2 prosentin kannatuksen ja 57 paikkaa, ja Liike Nyt sai 1,8% äänistä ja 20 paikkaa. Liike Nyt oli suurin Savonlinnassa 28 prosentin kannatuksella. VKK sai 10 paikkaa 1,3 prosentin kannatuksella, joka oli yllättävän paljon. En ennustanut VKK:lle yhtään paikkaa Ylen gallupin mukaan, jossa VKK:ta kannatti 0,2 prosenttia vastaajista: "Uusi puolue, VKK, tuskin saa paikkoja, koska eduskuntavaalikannatuskyselyssä puolueen kannatus oli noin 0,2%."

Järjestys oli arvattavissa minullakin: "Tämän jälkeen todennäköisesti tulee RKP, Kristillisdemokraatit ja mahdollisesti Liike Nyt, jos he saavat tarpeeksi ääniä.". 

Muut puolueet eivät saaneet edustajia, mutta jotkut paikalliset yhteislistat saivat.

Hieman päivitetty 24.7.2022.

<< Takaisin pääsivulle